fredag den 31. august 2007

Gasmeord


Man kan sætte alt foran -gasm (altså på engelsk. Her er en stribe eksempler, jeg lynhurtigt smækkede sammen og Googlede efter for at lodde deres forekomst (linket viser at de findes):

Assgasm, eargasm, airgasm, polygasm, monogasm, tablegasm, bedgasm, atomgasm, monstergasm, gasmgasm.

Foruden:
Peoplegasm, apegasm, gaspgasm, chasmgasm, puddinggasm, artgasm, cheesegasm.

- Prøv selv om du kan finde på nogen!


Man ser således, at det er meget få sammensætninger, der ikke dukker op. "Atomgasm" undrer det mig ikke findes (før nu), men det er selvfølgelig også svært at vide, hvad det ord skal betyde.

De fleste ord med -gasm hentyder altså til, hvad man gasmer over, eller hvor der gasmes.

Billedet af det hybride undervandsdyr dukker op her, når man Google Billeder ”gasm”.


Yderligere læsning:

Her kan man se, hvordan en gruppe af folk har udforsket mulighederne for at danne ord med -gasm som endelse, mestendels hvor første del rimer på or-. "Chasmgasm" dukker dog også op dér.

Om brugen af -gasm som endelse i det hele taget se også The Urban Dictionary, hvor flere af de ovenstående definitioner er tillinket.

TVgasm kan man læse om brugen af -gasm-endelse i Veronica Mars, serien om den rapkæftede teenagedetektiv (eks. "German Chocolate Nutgasm", en kage.)


Hjemlige perspektiver

Så er spørgsmålet, hvornår gasmeord begynder at dukke op på dansk*. Måske er det allerede sket og jeg ikke har lagt mærke til det. Det er ikke usandsynligt. Jeg klikker lige efter...

Hastigt sammenstrikkede eksempler:

Ordgasme, ostegasme, bordgasme, lortegasme (ej heller lorteorgasme, pudsigt nok), prutgasme, chokogasme, horgasme (se under "8.8 H-legen"), Thorgasme (dog kun på fransk), morgasme, jordgasme, abegasme (heller ikke abeorgasme), vodkagasme, månegasme, taskegasme, spadegasme, lampegasme, gadegasme, spasmegasme (spasmeorgasme findes, men kun på norsk), røvgasme (men røvorgasme findes), hængemulegasme, gispegasme.

Man ser, at det mest er ord, der rimer på orgasme og ikke bare -gasme, der findes på dansk. Det er dog ikke utænkeligt, at konstellationer med -gasme vil begynde at indtage vort stolte gamle sprog. Navnlig når man tænker på, at der ikke er andre ord end orgasme, der ender på -gasme, så tiden vil måske file or- af, som det ses af ovenstående engelsksprogede eksempler. Tak.


* Hvem var den franskmand, der sagde, at enhver amerikansk tendens, lige meget hvor tåbelig, før eller siden kommer til Europa?

PS Efterfølgende stikprøveundersøgelser har afsløret et eksempel på brugen af gamer-gasme i en dansk sammenhæng.

Ingen kommentarer: