fredag den 18. september 2009

Husmodersorgen?!?

***
Nu har jeg hver dag i syv år – mindst, eller sådan føles det – sunget Elefantens Vuggevise for min datter, når hun skal sove, og jeg ved stadig ikke, hvad "husmodersorgen" betyder.


Nej, jeg kender den heller ej.

Jeg spurgte min mor. Hun vidste det ikke.

Jeg spurgte en førende dansk kulturpersonlighed og forfatter af historiebøger, og han vidste det heller ikke.

Jeg har spurgt bibliotekaren og tjekket hele web’et: intet tilbundsgående og fyldestgørende svar er at finde. Nu har jeg tænkt over det på baggrund af de indsamlede data, og jeg vil formode, husmodersorgen blot betyder, at husmoderen er bekymret for, om hun kan få maden til at slå til. Sådan var det jo engang – i de knappe år efter krigen – at der ikke altid var mad nok. Men det lyder som en fast vending. Og hvad har knaphed at gøre med plantagen med alle rørene? Er husmodersorgen også al hendes mas?


"555 sange", en sangbog vi havde i musiklokalet på min skole. Versene her er fra min kones udgave af bogen.

Elefantens vuggevise er selvfølgelig kendt for sit racistiske vers: "i morgen får du en niggerdreng / og ham kan du bruge som rangle", der nu er blevet modificeret til "kokosnød". Forståeligt nok, selvom det oprindelige er sjovere.



Kim Larsen vælger det mærkelige kompromis "negerdukkedreng" på (Åh abe-pladen). Ingen er så vild som Kim Larsen med at synge "neger", dette trælse, utidssvarende ord. Han har sunget det i tre forskellige sange iflg. mine beregninger:
  • Haveje (fra Midt om natten): "... inde midt i et negerdistrikt"
  • Sømand ombord (fra 7-9-13): "... bappe på en negercigar"
  • og altså Vuggevisen.
Hvem ved, hvad der ellers skulle gemme sig i hans sangskat? Jeg har ikke tænkt mig at lytte det hele igennem og finde ud af det.

Det er interessant, at "negersangeren" Nat Russell, som han hedder i Vangede Billeder, i sin indspilning af Elefantens Vuggevise helt udelader det kontroversielle andet vers og går direkte til "hoos-moe-thur-sore-yen" (fonetisk Danglish). Jeg tror simpelthen, han nægtede.

Samme Nat Russell fik i øvrigt slået sit ene øje blindt af en racist på et toilet i Kolding (måske fordi han havde kigget på en pige, forestiller jeg mig).

Jeg husker det som om, jeg har set en tegning af situationen fra sangen engang. Noget i den stil:


Kan det passe? Eller er det bare noget, jeg bilder mig ind?


Konklusion: Elefantens vuggevise er en dybt forældet sang, men den bliver hængende.


FORSLAG TIL VIDERE LÆSNING I DETTE VELTRÅDTE EMNE:
– Her er en video, hvor Kim Larsen fortæller om, hvorfor han synger "negerdukkedreng" og racisme i det hele taget
Fan-diskussion om emnet

– Fornuftige ord om politisk korrekt sprog her og her


*) "Og negersangeren Nat Russel (sic!) boede i Vangede og han kom engang (1960) på forsiden af aviserne, fordi han havde røget marijuanna (sic!) og politiet havde fundet noget hjemme hos ham ..." (netkilde)


***Dette er endnu et i rækken af kulturkritiske indlæg, jeg skal have liret af, før jeg lukker denne blog og finder på noget fornuftigt at foretage mig.***
***

8 kommentarer:

Regitze sagde ...

det samme som dig.
da jeg var barn, var der så mange mærkelige ord, man bare måtte acceptere som voksenlyde. husmodersorgen var et af dem.
som voksen tænker jeg på en slunken husholdningspung.

Rikke sagde ...

og Jimi Hendrix fik stjålet sin hat på La Copa på Åboulevard! Og så døde han.

Husmodersorgen - det eneste underlige ved den, er at den er i ental.

Jeg kan godt lide dine kulturkritiske indlæg.

Mandejammer sagde ...

Jeg kan også godt lide mine kulturkritiske indlæg. Det er derfor jeg ville ønske, jeg kunne holde op med at brokke (og klage) mig og lave nogle flere af dem. Men altid kommer mine banale sindsbevægelser i vejen.

susling sagde ...

Jeg kan stadig ikke finde ud af ikke at sige neger. Den gang jeg var barn, der var det ok at sige det,mens sort var et skældsord. Men ok: Niggerdreng er lige stærkt nok.Som barn så jeg forøvrigt de mest fantastiske billeder for mig, når vi sang sangen.

Kan du forøvrigt huske Lille Sorte Sambo og Jørgen Clevins Strudsen Rasmus?

Grethe sagde ...

Husmodersorgen - ligetil: jeg ville også være ked af det, hvis jeg kunne se frem til at skulle sylte 1000 sukkerrør i morgen.Og så er der alt det øvrige arbejde, som en husmoder (M/K) altid har hængende over hovedet.

Mandejammer sagde ...

Godt!

Gobba sagde ...

Jeg har prøvet at google ordet men finder intet andet en gætterier omkring dets betydning. Det findes ikke andre steder på skrift, hvor en mening fremgår. Har også prøvet uden -en i enden. Det giver heller intet.

De øverste hits på Google er i øvrigt henvisninger til din blog, Jammermand, så det går i ring. Alt bliver til meta.

Mandejammer sagde ...

Tak for din indsats.