onsdag den 11. april 2007

Lav den straight

Jeg er skuffet over presserapporterne om filmatiseringen af Rejsen til Saturn, et hovedværk i Danmarkshistorien. Den ser simpelthen ikke sjov ud. Hvorfor f.eks. indføre en kærlighedshistorie, hvor der ikke har været nogen før? Og 3D er oplagt, men hvorfor? Forestil jer at filmen var lavet som realfilm med rigtige skuespillere og verdens billigste specielle effekter, som i Méliès' Rejsen til månen fra 1902 (eller med selektiv 3D for den sags skyld). Man kunne have skudt ordret direkte fra tegneserien. Dét havde været sjovt. Den eneste nødvendige overvejelse var så, om man skulle tage Land og Folk med eller ej.

Selskabet (A-Film/Egmont) er det samme, der massakrerede Asterix og vikingerne, der også skulle udstoppes med en kærlighedshistorie.
Jeg holder så meget af den tegneserie (er den eller Thorfinn med i kanonen eller hvad?), jeg citerer gerne fra den – hvem gør ikke det? – og har ofte stjålet en vittighed derfra. Åh, jeg bliver svimmel, når jeg tænker på, hvad de vil gøre ved den for at pakke den ind til et publikum, der hellere vil se Terkel i knibe II.
Tak.

Note: Kan man indgå et kompromis og lave den som musikteater?

7 kommentarer:

Jesper Deleuran sagde ...

Jeg frygter det værste. Jeg deler dine bekymringer.
Og er enig i "lav den straight" eller måske burde man have ladet helt være med at lave den.
Jeg har tidligere set et par små trailere, som bekræftede min frygt for at det ville blive en Terkel på Saturn.
Jeg har netop set, den nye, lange trailer for filmen, og min frygt har fået ny næring.
Claus, der var min storebror, har lavet en tegneserie, som er blevet udnævnt til Danmarks bedste. Han havde en meget fin og veludviklet sans for humor.
Han ville rotere i sin grav, hvis han så den lille film med ophavsmændende der får blowjobs af en flok ludere. Det er så langt fra hans univers, som tænkes kan. Nogen kalder hans humor plat. De har ikke fattet en brik. Filmen tegner til kun at have interesseret sig for den platte indgangsvinkel. men det skal jo nok tage kegler i biograferne.
Jeg er sikker på, at folkene bag filmen nok skal tjene penge på den, men min afdøde brors minde risikere at få et alvorligt knæk. Og han er her ikke til at forsvare sig. Jeg ved at han ikke ville have brudt sig om at se den historie han har bygget op, siden han startede på den som 6 årig, forvansket på denne måde.

Mvh
Jesper Deleuran

Mandejammer sagde ...

Jeg er SÅ glad for den kommentar her (selvom det den handler om ikke er så glædeligt).

Jesper, du er en af mine helte. Hvis du vidste, hvor ofte vi citerer Pirelli & Firestone hjemme hos mig!

Anonym sagde ...

Ja! Gid Schønning og Arve ville komme og klare ærterne for os! Eller heksemutter med det gulegrønne hår! Satan til ignoranter!!!

Jesper Deleuran sagde ...

Jeg tror det er første gang jeg oplever at få hæftet betegnelsen "helt" på mig. Jeg har svært ved at genkende mig selv i den. Jeg er nok mere ens slags kujon.
Jeg trøster mig med, at en klog mand engagn har sagt: "Mod er ofte mangel på indsigt, mens fejhed ikke sjældent beror på gode informationer."

Når det er sagt, vil jeg nok lige moderere min tidligere udtalelse en anelse. Nu har jeg nemlig set filmen.
Og de trailere jeg havde set på nettet, var ikke med i filmen. Gudskelov.
Jeg opfatter nu filmen, ikke som en filmatisering af tegneserien, men som en film af folkene bag Terkel i knibe, og hvis man, mentalt set, kan lade tegneserien blive hjemme, så er den såmænd både vellavet og underholdende.
Filmen ligger så langt fra tegneserien, at det ikke faldt mig svært, at abstrahere fra den.
Jeg er lige ved at tro, at det er en fordel, at den er lavet som computeranimation og ikke traditionel animation. Det gør det meget nemmere at glemme tegneserien. Det er en ny historie der har lånt jokes og indfald fra tegneserien. Og tegneserien er ikke blevet ødelagt for mig. Tvært imod faktisk.
Der er så meget mere at komme efter i bogen, og måske den kan få nye læsere med. Det ville ikke gøre noget.

Mvh
Jesper

PS.: Undskyld jeg har været så længe om det, men jeg har ikke lige fået kigget på bloggen her i mellemtiden.

Jesper Deleuran sagde ...

En ting mere.
Folkene bag filmen siger jo at de har forsøgt at bevare ånden, og dér plejer jeg, i et forsøg på at være vittig, at sige at den eneste ånd der er bevaret er Helligånden.
Hvis du forstår, hvad jeg mener.

Mandejammer sagde ...

Godt sagt.
Jeg fanger den på dvd.

Anonym sagde ...


bakire porno